utorok 15. júla 2014

Berlin 2014

Ahojtee:)


Ako prázdninujete? Ja som prázdniny začala cestovaním a to hneď v ich prvý deň. Môj výlet smeroval do Nemecka. Možno sa niektorí zhrozia, že prečo práve tam, keďže pre mnohých Nemecko a nemčina znamená skôr niečo nesympatické až odpudzujúce (dobre to poznám). Avšak ja som sa nenechala odradiť a keď som dostala príležitosť, chytila som sa jej a šla vyskúšať opäť niečo nové.
Do Nemecka som išla za účelom zlepšenia svojej nemčiny, hoci len na dva týždne. Pre mňa však ozajstným dôvodom bolo spoznávanie novej kultúry a nového národu. Chcela som vedieť, ako sa tam žije a jednoducho zažiť "nemeckú atmosféru"- čo sa mi čiastočne podarilo aj popri sledovaní majstovstiev sveta vo futbale :P (boli neskutočne škodoradostní:(  )- no a na to som potrebovala, respektíve chcela, veľkomesto. A tak som si vybrala Berlín...

Na moje veľké sklamanie sme nedostali veľa voľného času ako minulé roky vo Viedni a tak som sa prvý týždeň snažila zmieriť so systémom a organizáciou školy, ktorá bola DOSŤ zlá a až prehnane prísna. Občas som sa zhrozila, že som v Berlíne, ale v podstate ho ani nezažijem. Veľmi ma to frustrovalo, no počase som si na to zvykla a všetko sa obrátilo k lepšiemu. Na ďalší týždeň boli veci omnoho lepšie a ja som si to začala skutočne užívať :)

Do Berlína som sa zamilovala. Ale, popravde, doteraz neviem, AKO som sa v ňom vlastne cítila. Asi najdôležitejším faktorom, ktorý vás ovplyvňuje pri návšteve tohto mesta je v

eľké množstvo odlišností a protikladov. Prídem na letisko a keď vychádzam, prejdem cez vyspelú a modernú štvrť s krásnou nadčasovou architektúrou. Potom však zájdem ďalej a sem-tam ma prekvapia odporné, schátrané a deprimujúce socialistické budovy, ktoré ma vrátia naspäť do Trenčína (teraz nechcem znieť odporne, ale u nás to tak bohužiaľ z veľkej časti vyzerá). Keď však prejdem do centra, zbadám krásne námestia, fontány a historické budovy, pred ktorými sa nejeden fotografuje. Čo to má byť? Áno, je to tak. Berlín bol odjakživa medzníkom všetkých udalostí a odohralo sa tu mnoho chcených i nechcených príbehov. Ako vieme, berlínsky múr oddeľoval pred jeho pádom v roku 1989 západný svet od toho východného (alebo skôr naopak?) a v obidvoch sa žil celkom iný život. Aj to vysvetľuje rôzne odtiene  berlínskej architektúry. Jeho korene však siahajú aj do dávnej minulosti, vďaka ktorej sa postupne vybudovala dnešná metropola. Dnes je veľmi nadčasový a pribúda čoraz viac moderných budov, ktoré pre mňa znamenajú architektonické skvosty.
Oproti Viedni to možno nie je tak historické ako skôr multikultúrne a kreatívne mesto. Umelci rôzneho druhu sa tu môžu skutočne vyžiť. A pre návštevníka je to naozaj radsoť :)
Tým, že je tu množstvo rozličných zákutí a štvrtí tu žijú aj rozdielni ľudia. Ráno nás napríklad zobrali do modernej a sofistikovanej časti. Pri sedení na terase v Starbuckse (starfuckse) som sa ani necítila ako vo veľkomeste. Ľudia boli tichí, kultivovaní a pôsobili vyrovnane. Na verejnosti sa správali slušne a neprejavovali svoje emócie. Bolo to upokojujúce, možno až trochu strašidelné (hoci s Nemeckom sa mi vždy mnoho vecí asociuje so strachom vzhľadom na ich minulosť-predsudky neovplyvníš). Keď sme sa však večer ocitli v turecko-hipsterskej štvrti Kreuzberg, všetko sa opäť obrátilo naruby. Rozruch a zhon, bosí ľudia v cylindroch prechádzajúci sa po ulici. A turisti? Tí boli celkom odpísaní. Raz som dokonca stretla muža, ktorý mal na sebe nejaký špeciálny plášť a na ramene papagája. Ale jediný, kto sa obzeral, som bola ja. Prečo? Potom som si to uvedomila- si v Berlíne a tu nikdy nevieš, čo čakať. A to je pre Berlínčanov úplne prirodzené- panuje tu dokonalý chaos.

Celkovo však na mňa veľmi zapôsobil už len tou krásnou rozmanitosťou a zvláštnosťou. Na Nemcoch sa mi páči, že sú disciplinovaní a organizovaní (hoci u nás v rezidencii to tak vôbec nebolo :D) a možno to bude znieť zlváštne, cítim sa mezdi nimi dobre- uvoľnene a v pohode. Zistila som, že aj chladnejši národ má svoje čaro :)... Okrem toho sa tu v dnešnej dobe deje mnoho zaujímavých vecí, najmä mladí ľudia a študenti si tu nájdu svoje. Čo sa mi však naozaj páči je aj to, že nezabúdajú na životné prostredie a ČISTOTU. Pár dní pred Berlínom som bola na koncoročnom výlete v Prahe (kde bolo, samozrejme, skvelo;)))) a tam som sa skoro udusila. S Berlínom to bolo neporovnateľné a to je ešte väčší a stále v "procese" (tak ho volám ja kvôli množstvu žeriavov, bez ktorých by ale Berlín nebol Berlín :) 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára